O hledání balance mezi lídrem, manažerem a bossem
Nedávno se mě studenti v rámci programu MůžešPodnikat zeptali: “Jak správně vést lidi”? Skvělá otázka k zamyšlení mě dovedla k tomuhle rozjímání.
O hledání balance mezi lídrem, manažerem a bossem

Podle mě si každý člověk, který zodpovídá za další lidi, musí uvědomit, že vždy bude hledat balanci mezi třemi hlavními styly: lídr, manažer a boss.

Disclaimer: ano vím, je to mnohem komplexnější téma, ale rád bych na tom ukázal princip více stylů práce s lidmi.

Lídr dává svobodu, přenáší zodpovědnost

Lídr je člověk hodný následování, je to ten, který jde první do bitvy, je to ten, který se poslední vrací z práce, je to ten, který nese vlajku. Vlajkonoš, který má ruce v blátě a kope jámu společně se svými kolegy. Nikdy se nepovyšuje, nikdy nezneužívá svého postavení ani frček. Ego-free podstata, která lidi kolem povzbuzuje, pečuje o ně, nikdy je neopouští.
#ego-free #angažovanost #hands-on #důvěra #empatie

Manažer řídí a kontroluje

Manažer je role, která je v každé práci potřeba. Není to jen ten, který říká ostatním, co mají dělat, ale snaží se koordinovat skupinu, vnímat rizika, rozdělovat budget, plánovat a zajišťovat potřebné vstupy pro tým tak, aby celek dodával za přidělené peníze v definované kvalitě, čase a termínu svoje výstupy.
#reporty #kontrola #koordinace

Boss nevěří a šťouchá

Boss je ta část v nás, poháněná egem. Této části dělá dobře moc, možnost rozhodovat, možnost tlačit. Boss se umí odosobnit, nebrat v potaz emoce a situace ostatních. Způsobuje často křivdu. Ale zároveň je to tato část, které dělá snadno nepopulární rozhodnutí, ke kterým jiný lídr dlouho dozrává. A jsou to právě tato rozhodnutí, která jsou potřeba pro dlouhodobé fungování celku. Zabít projekt, který neperformuje. Vyhodit člověka, který je sice kvalitní profesionál, ale je toxický pro tým.
#ego #odosobnění #tvrdost

Proč to píšu. Je to teprve rok, kdy jsem si uvědomil, že vyhýbání se vodám Boss nemusí být správně. Myslel jsem si, že pokud máte pod kontrolou nábor a selekci lidí k vám do týmu, vystačíte si s Lídrem a Manažerem, ale co když na projektech pracujete i s lidmi, které jste si nevybrali. Co když na takové lidi nejde přenést svoboda a zodpovědnost (ověřeno několikrát)? Co když reporting a kontrola není dostatečný nástroj?

Občas je potřeba přivolat na pomoc nástroj jménem BOSS, doufejme jen krátkodobě

A tak i já hledám balanc mezi tím, abych pro firmu byl největším přínosem a zároveň mohl být nejblíž tomu, kde je mi dobře. A to je ta část Lídr, svoboda, zodpovědnost, empatie, angažovanost. Neříkám, že jsem dobrý lídr, ale určitě se o to snažím. Rád makám v blátě, rád jsem v tom s ostatními. Baví mě to.

Co si o tom myslíte vy?
Napište mi na dalibor@outboxers.com
Dalibor

PS: Nedávno tohle téma nakousli v super podcast rozhovoru s Radkem Hájkem (ex-ČSOB), který se mnou hodně rezonoval. Radek zmiňuje, že každý člen vedení by měl ovládat několik manažerských stylů a flexibilně je střídat podle toho, s jakými zrovna jedná lidmi. Doporučuju k poslechu.

Další zajímavé odkazy:

Je libo kafe s naším zakladatelem? ☕
Říkají, že prý setkání s Outboxerem je vždy obohacující. Přesvědčte se.
Poptat kafe ☕
Odesláno. Ozveme se. 🙌
Ajaj, neodesláno. 😇 Něco se nepovedlo. Napište nám prosím rovnou na hello@outboxers.com.