Jak pravidelně generovat inovativní nápady?
Praktické ideační techniky pro hledání nových nápadů.
Jak pravidelně generovat inovativní nápady?

Trh je neúprosný a je třeba neustále chodit s nápady, řešeními a pohledy, které jsou nové a přínosné. Kde ale pořád brát potřebnou kreativitu a vymýšlet neustále inovativní myšlenky?

V Outboxers se snažíme ideovat často, pravidelně a systematicky. Hledáme nové příležitosti na trhu, pojmenováváme problémy a hledáme neotřelá řešení. Samozřejmě jsme si od začátku prošli vývojem, který nikdy nekončí. A rádi se podělíme o svoje zkušenosti a cesty, co nám fungují.

Ideation je týmový proces

Největší smysl dává využít celého týmu a těžit z rozdílných oborů/pohledů/zkušeností. Proto svoláváme týmovou schůzku “ideation” a doufáme, že společně něco vymyslíme. Ale protože to nechceme nechat úplně na náhodu, na pořádnou ideation se připravíme a připomeneme si ověřená pravidla.

Pravidla pro brainstorming

1) Čím víc nápadů, tím líp (na kvalitu na chvilku zapomeneme).

2) Neexistuje špatný nápad, resp. během ideation nehodnotíme, ty špatné můžeme vyřadit až potom.

3) Dodržuju pauzy k uvolnění focusu. Kolikrát se vám stalo, že jste nad něčím přemýšleli a byli zaseklí v kruhu a vyřešili to až po cestě na záchod nebo do lednice? Když na to přestanu myslet, tak to najednou sepne.

4) Bereme nápady druhých jako stavební kámen.

5) Připravenost facilitátora je klíčová. Dávám všem prostor, hlídám, do kdy má jaká technika smysl, snažím se zapojit a povzbudit ty, kteří se bojí/stydí. Mám připravený harmonogram, aby čas všech byl efektivní a nebylo to jen zabité odpoledne příjemným rozptýlením.

6) Dbám na připravenost ostatních účastníků. Pošlu téma/problém do týmu předem a poprosím kolegy o přípravu, research, feedback.

7) Zkouknu konkurenci podle známých pouček “Kraď jako umělec”, “Nevymýšlej podruhé kolo”. Prostě se podívám, jak se podobný problém řeší jinde/v zahraničí/v jiném oboru/…

Doporučuju se striktně nedržet žádných pravidel. Cílem je vymyslet něco, co bude fungovat, a to stačí. Když něco nefunguje, i když bych měl perfektní pauzy, techniky, apod. je to k ničemu. Proto zkouším, co naší skupině funguje, a věnuju dost času přípravě.

Metody, které máme rádi

Když jsem si připomněl, co všechno chci hlídat, sestavím si harmonogram schůzky, kde použiju víc metod (např. 2–3) a podle potřeby kombinuju.

Jak můžeme…? (anglicky často používané How might we…? )

Kouzelný začátek věty, který popouští uzdu kreativitě. Je to proaktivní způsob ptaní se, prolíná se všemi dalšími metodami. Klidně se zeptejte kolegy: „Jak můžeme zrychlit výběr restaurace, do které půjdeme na oběd?“.. Třeba přijde až s nečekanými řešeními.

Hybrid brainstorming

Brainstorming zná určitě každý, stačí se zeptat jednou otázkou a zapisovat všechny varianty, které začnou lidé střílet. Střílet proto, že je cílem říct všechny myšlenky a ne jen ty nejlepší, protože na myšlence jednoho může stavět druhý a rozvinout jí. Hybridní rozšíření využívá spolupráce během brainstormingu, ale dává zároveň prostor každému. Proto začínám osobním zamyšlením, kdy si každý sám zapíšeme osobní brainstorming na papír a až poté běží normální brainstorming. Doporučuju dát prostor k zamyšlení adekvátní složitosti otázky, ovšem pokud potřebujeme víc než 5 minut, spíš téma pošlete předem a osobní zamyšlení použijte jako domácí přípravu.

Collaborative sketching

Zdroj: https://www.designmethodsfinder.com/methods/collaborative-sketching

Určitě jsme všichni jsem hráli tu hru, kde se kreslí na papír, ten se ohne a pošle dál a dohromady to vytvoří vtipné/nečekané výtvory. Tak podobně funguje tahle metoda. Sice nic neohýbám a neschovávám, ale kreslím místo toho, abych něco popisoval ústy. Takže každý začneme s jedním papírem a začneme kreslit naše řešení, po určité době (např. 4 min) posunu svůj nápad (papír) dál a zároveň dostanu od někoho dalšího jiný nápad a ten teď můžu rozvíjet. Jak se říká, jeden obrázek je víc než tisíc slov.

Six hats

Způsob, který pomáhá vytahovat lidi z určitých pohledů. Prostě si budeme společně hrát a každý dostane roli. Tu můžeme klidně změnit po určitém čase a zahrát si víc rolí. Mezi role patří: Informace, Emoce, Negativní usuzování, Pozitivní, Kreativita, Přemýšlení. Existuje víc variant, např. pro různé fáze projektu. Podívejte se na video.

Business models

Další způsob, jak využít kreativitu, je propojovat jednotlivé trhy. Například využít model, který fungoval pro jiný problém. Skvěle k tomu mohou pomoct karty, které jsme pro vás přeložili, s více než 55 byznys modely i s konkrétními příklady fungování.

Určitě existuje spoustu dalších metod a pomůcek., Pokud máte s některými zkušenost, napište nám na hello@outboxers.com.

Takže nápadům zdar!

Je libo kafe s naším zakladatelem? ☕
Říkají, že prý setkání s Outboxerem je vždy obohacující. Přesvědčte se.
Poptat kafe ☕
Odesláno. Ozveme se. 🙌
Ajaj, neodesláno. 😇 Něco se nepovedlo. Napište nám prosím rovnou na hello@outboxers.com.